Ηλιακό Ασύρματο Router

Παρ’ όλο που ενδιαφέρομαι για τα ασύρματα δίκτυα, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχω βρει τον χρόνο και την όρεξη να ασχοληθώ. Όμως πέφτοντας σε ένα PC πάρα πολύ μικρής κατανάλωσης, είδα ότι πιά ένα router που μπορεί να μπει, κάπου, που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, είναι απόλυτα εφικτό να τοποθετηθεί.

Το fit-PC

Το fit-PC

Το fit-PC είναι ένα σύστημα που έχει κατανάλωση μόλις 4-6W. Επίσης σημαντικό είναι ότι τροφοδοτείται με 12V, οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μετατροπέα (inverter). Ο μετατροπέας, εκτός από ότι κοστίζει, μειώνει και την απόδοση του συστήματος, καθώς απαιτεί ενέργεια για την λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το τροφοδοτήσουμε με πάρα πολύ μικρή ισχύ. Για όσους έχουν ασχοληθεί λίγο με τα φωτοβολταϊκά, η ισχύς κατανάλωσης είναι αυτό που επηρεάζει δραματικά το κόστος μιας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι το σύστημα απαιτεί 6W, έχουμε μια απαίτηση ισχύος 6WX24 ώρες. Όμως η ηλιοφάνεια, διαρκεί μόνο 8 ώρες τον χειμώνα. Οπότε στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τριπλάσια ισχύ στο φωτοβολταϊκό, για να έχουμε απόθεμα ισχύος για τις νυκτερινές ώρες.

Το κόστος για μια τέτοια εγκατάσταση, δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο εάν υπολογίσουμε ότι:

To fit-PC με linux κοστίζει $295 δηλαδή περίπου 207 Ευρώ, ένα φωτοβολταϊκό 20W κάνει 145 Ευρώ, ένας ρυθμιστής φόρτισης 24 Ευρώ, και μια μπαταρία 100Ah 256 Ευρώ. Βέβαια πρέπει να προστεθούν στηρίγματα, που δεν μπορώ αυτή την στιγμή να προσδιορίσω το κόστος εγκατάστασης, καθώς κάθε θέση έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

Το μέχρι τώρα κόστος είναι κάτω από 700 Ευρώ, ένα ποσό που μπορεί να διατεθεί από μια κοινότητα ανθρώπων που θέλουν να ξεπεράσουν μια κορυφή βουνού ή μια ψηλή πολυκατοικία.  Εάν όμως θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία του συστήματος, και να καλυφθούμε σε περίπτωση συννεφιάς για αρκετές ημέρες πρέπει να διπλασιάσουμε την ισχύ των φωτοβολταϊκών, του ρυθμιστή φόρτισης και την χωρητικότητα της μπαταρίας.

Μια μικρή ανεμογεννήτρια, μπορεί να βοηθήσει αρκετά εάν μιλάμε για σημείο με κάποιο ύψος, όμως θα χρειαστεί δικό της ρυθμιστή φόρτισης, όπως και τουλάχιστον διπλασιασμός της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Ετικέτες: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment στο “Ηλιακό Ασύρματο Router”

  1. anthi Says:

    Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αρχίζουν να βγαίνουν συσκευές που στηρίζοντα σε κάποιο φωτοβολταικο. Αυτό δείχνει ότι τα φωτοβολταϊκά είναι αποδοτικά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: