Από την λίστα linux-greek-users στα forum

Πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει. Όταν οι άνθρωποι που ασχολούνται με κάτι, γίνουν πολλοί, τα πράγματα μπερδεύονται. Αρχίζουν να εμφανίζονται μικροεγωϊσμοί και παρεξηγήσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια πριν, η λίστα Linux Greek Users, ήταν ο τόπος συνάντησης των Linuxάδων. Όμως οι συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων, αναγκάζουν κάποιους άλλους, να αναρωτηθούν αν ανήκουν πραγματικά στην ομάδα αυτή. Μπορεί όμως η ομάδα να εξελίσσεται και οι ίδιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την εξέλιξη, οπότε κάποτε αντιλαμβάνονται ότι ήδη βρίσκονται έξω από το πνεύμα της ομάδας. Κάποιοι προτιμούν την αδράνεια, ενώ άλλοι ξεκινούν δικές τους προσπάθειες.

Απόδειξη τα διάφορα Forum, που έχουν δημιουργηθεί όπως το http://linux.techteam.gr/, την υποενότητα για Linux, του Adslgr.com, το Forum του Hellug και άλλα που θέλει πολύ χρόνο να ψάξω να βρω και να τα αναφέρω.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, είναι τα σχόλια σε ένα δημοσίευμα στο blog του Σίμου Ξενιτέλλη, για την συμπεριφορά χρηστών και διαχειριστών στο τμήμα Linux του Adslgr.com που μπορείτε να δείτε εδώ. Ίσως αυτή η κόντρα να ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα νέο forum, το http://linuxuser.gr/.

Τα πράγματα στην ζωή όμως δεν είναι άσπρο-μαύρο. Μπορούμε να δούμε τα πράγματα και από τις δύο όψεις. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι αρνητικό, γιατί υπάρχει πολυδιάσπαση των προσπαθειών. Μπορεί όμως να είναι και θετικό, γιατί εάν κάποιος κάνει μια αναζήτηση για τα Forum του Linux, και δει πολλά (αναφέρομαι σε κάποιο νέο χρήστη που προσπαθεί να δει τι γίνεται με το Linux), να πει :»ώ, ρε, χαμός από φόρουμ, κάτι γίνεται εδώ.», και να πεισθεί ευκολότερα να πλησιάσει το Linux και τις Open Source και Free Software ομάδες ευκολότερα.

Δυστυχώς το σωστό και το λάθος, κάποιες φορές έχουν όρια δυσδιάκριτα. Η ζωή συνεχίζεται…..

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

5 Σχόλια στο “Από την λίστα linux-greek-users στα forum”

 1. Σίμος Says:

  Η θέση μου είναι ότι στην επικοινωνία μας για το ελεύθερο λογισμικό, πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό περιβάλλον.

  Το να έχουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον (δίχως προβληματικές συμπεριφορές) είναι πολύ σημαντικό. Είναι τόσο σημαντικό που αξίζει να το κάνουμε τεράστιο θέμα, αν χρειαστεί.
  Για μένα κάτι τέτοιο είναι μια φυσιολογική απαίτηση, και είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να δει σε κοινότητες του εξωτερικού.
  Για μερικά άτομα, η `ευχαρίστηση` από το ελεύθερο λογισμικό είναι να έχουν τη δυνατότητα να την πουν σε άλλους. Αυτό δε βοηθάει για να επεκτείνουμε το κύκλο των συντελεστών.

  Πρόσφατα έγραψα για προβληματικές συμπεριφορές γύρω από το hellug στο ιστολόγιό μου,
  http://simos.info/blog/

  Υπάρχει μια λίστα με 20+ ελληνικά φόρουμ που σχετίζονται γύρω από το ελεύθερο λογισμικό.
  Η λίστα αυτή είναι διαθέσιμη στο wiki.ubuntu-gr.org (δεν έχω πρόχειρο το σύνδεσμο τώρα).

 2. tsakf Says:

  Γενικά συμφωνώ, ότι πρέπει να έχουμε καλές συμπεριφορές. Απλά προσπαθώντας να το επιβάλλουμε, συμμετέχουμε τελικά στην φασαρία και δημιουργείται μεγαλύτερος ντόρος, από ότι να το αφήσουμε να κυλίσει έτσι.

  Ανεξάρτητα όμως από αυτό, για εμένα, το πράγμα έχει, και την καλή πλευρά του, γιατί όσο περισσότερες ιστοσελίδες, έχουν σαν θέμα το Linux και το ελέυθερο λογισμικό τόσο περισσότερο πιθανό είναι να πέσει κάποιος επάνω τους.

 3. Σίμος Says:

  Για το θέμα της καλής συμπεριφοράς, το πρώτο ζητούμενο είναι αν υπάρχει κοινή αποδοχή ότι είναι κάτι σημαντικό. Το πως μπορεί να επιτευχθεί είναι ένα επόμενο βήμα, και υπάρχουν διαδικασίες/best practices. Η αντιμετώπιση που έλαβα από το hellug (από τον πρόεδρο) ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και ότι το πρόβλημα το δημιουργώ εγώ που επισημαίνω ότι υπάρχει ζήτημα…

 4. tsakf Says:

  Αυτό που έχω παρατηρήσει γενικώς στην επικοινωνία μεταξύ μας, είναι το ότι υπάρχει αδυναμία κατανόησης. Να το κάνω πιο λιανά. Στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, συνήθως κάνουμε λάθη. Τελικά ο συνομιλιτής μας, επικεντρώνει την προσοχή του στο λάθος που κάνουμε, και η συζήτηση, πάει, άλλα αντί άλλων.

  Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύω ότι και η επισήμανση για την καλή συμπεριφορά, απλά δεν μπορεί να γίνει, λόγω της φύσης της φυλής μας. Για να υπάρχει κοινή αποδοχή του θέματος που θέτεις, θα πρέπει κάποιοι από εμάς να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε καλές συμπεριφορές.

  Τπ θεωρείς εύκολο;

  Εγώ όχι. Το μόνο που βρίσκω ότι μπορεί να γίνει, είναι να διακόψουμε την επικοινωνία, όταν ο άλλος παραφέρεται, και όταν ηρεμήσει, μετά να επανέλθουμε, οδηγώντας στο /dev/null όλα όσα μας φαίνονται απρεπή. Έτσι καταφέρνουμε να μην αφήνουμε τις άσχημες συμπεριφορές να κυριαρχούν.

  Με δυό λόγια: Παραφέρεται ο άλλος; Τον αγνοούμε όσο παραφέρεται, και συνεχίζουμε από το σημείο που ήταν, πριν να αρχίσει να παραφέρετα, μόλις σταματήσει να παραφέρεται. Απλό και αποτελεσματικό.

  Εάν προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, τα troll, θα οδηγηθούν στο /dev/null.

  My 2 cents


 5. σίμο είναι προφανές πως έχουμε διαφορετική αντίληψη για το ποιες συμπεριφορές λιετουργούν αποτρεπτικά για νέους χρήστους που θέλουν να ασχοληθούν με το ελεύθερο λογισμικό.

  πρόβλημα υπάρχει και το αναγνωρίζουμε όλοι. απλώς διαφωνούμε για την πηγή του.

  θα σου πρότεινα να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο:
  http://itmanagement.earthweb.com/osrc/article.php/3778096/Nine+Attitude+Problems+in+Free+and+Open+Source+Software.htm
  και ειδικά την πρώτη παράγραφο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: