Συνεργασία κοινοτήτων #4

Συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις για την συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, έχοντας αυτή την φορά συνέντευξη με τον Ηλία Παραπονιάρη, μέλος της ελληνικής κοινότητας Ubuntu. Θα δούμε τις θέσεις της κοινότητας για την συνεργασία, και τις ανάγκες για βοήθεια από τις άλλες κοινότητες.

Πείτε μας δυό λόγια για την κοινότητά σας.

α) Η ελληνική κοινότητα του Ubuntu είναι μια ομάδα (μέχρι στιγμής άτυπη, χωρίς νομική υπόσταση) φίλων του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και του GNU/Linux. Προτιμήσαμε να δραστηριοποιηθούμε γύρω από την -φιλική προς άπειρους χρήστες- διανομή Ubuntu Linux, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η κοινότητα Ubuntu-gr ανήκει στα μέλη της και είναι ανοιχτή σε όλους! Είναι το μέρος όπου έμπειροι και άπειροι(!) χρήστες συζητάνε ότι τους απασχολεί, ιδέες, ερωτήματα, πρακτικά ζητήματα, οργανωτικά θέματα, και κυρίως τεχνικά προβλήματα. Αποτελείται από ανθρώπους με εμπειρία στην πληροφορική αλλά κυρίως από απλούς χρήστες, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στην δημιουργία-ανάπτυξη-μετάφραση του λογισμικού καθώς και στην προώθηση και παροχή τεχνικής υποστήριξης σε άλλους χρήστες. Λειτουργεί με αυτό-οργάνωση και προσπαθούμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο δημοκρατικά από εκείνους που προσφέρουν-δραστηριοποιούνται συστηματικά. Τέλος είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι το ubuntu-gr, όπως και άλλες κοινότητες, δεν είναι ομάδες ατόμων που συμμετέχουν μόνο σε μία κοινότητα και είναι απλά πρόθυμοι να προσφέρουν και να δεχτούν βοήθεια από άλλες. Γνωρίζουμε όλοι ότι ίδια άτομα μπορεί να συμμετέχουν ενεργά σε αρκετές κοινότητες συγχρόνως, π.χ. και στο Ubuntu, και στο Fedora, και στο OpenOffice, και στον Hellug, και στην τοπική τους LUG.

β) Η ελληνική κοινότητα του Ubuntu διαθέτει μέχρι στιγμής φόρουμ, λίστα ηλ. ταχυδρομείου, καθώς και κανάλι συζητήσεων τύπου IRC (#ubuntu-gr στο δίκτυο FreeNode). Πρόσφατα ξεκίνησε το περιοδικό Ubuntistas. Για όλα αυτά υπάρχουν οδηγίες και links στο http://www.ubuntu-gr.org. Τον Δεκ. του 2008 το πιο δυναμικό μέρος της κοινότητας είναι το forum με περισσότερα από 1500 μέλη και σχεδόν 25.000 δημοσιεύσεις, ενώ πιστούς φίλους έχει τόσο η λίστα με καθημερινή δραστηριότητα, όσο και το κανάλι με 10-20 συμμετέχοντες σχεδόν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επί του παρόντος η κοινότητα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική με ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τόσο
ι) απλών μελών οι οποίοι επί το πλείστον είναι νέοι στον χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ και GNU/Linux, όσο και
ιι) ανθρώπων που ξεκινούν να δραστηριοποιούνται στην κοινότητα, κυρίως προσφέροντας προς νέους χρήστες υποστήριξη-βοήθεια σε τεχνικά προβλήματα.

Τι μπορεί να προσφέρει η κοινότητά σας στις άλλες κοινότητες;

α) Το δυνατό σημείο της κοινότητας Ubuntu-gr είναι ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η δυναμική που παρουσιάζει. Λόγω μεγάλου αριθμού, συχνά θα υπάρχουν μέλη του Ubuntu-gr πρόθυμα να υποστηρίξουν άλλες κοινότητες με λιγότερα μέλη, τόσο βοηθώντας στο στήσιμο ενεργειών-δραστηριοτήτων εφόσον ζητηθεί βοήθεια, όσο και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις προκειμένου να υπάρξει η «κρίσιμη» μάζα που θα τις χαρακτηρίσει επιτυχημένες. Άλλωστε όπως διευκρινίσαμε συχνά τα ίδια άτομα συμμετέχουν σε περισσότερες από μια κοινότητες συγχρόνως.

β) Το φόρουμ, η λίστα, και το κανάλι λειτουργούν αρκετά επιτυχημένα, με μεγάλη συμμετοχή και πολύ καλό επίπεδο. Παρέχοντας υποστήριξη και με τους τρεις προαναφερόμενους τρόπους, είναι πιο εύκολο να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι χρήστες της διανομής. Όταν κάποιος μεταβεί στο ΕΛ/ΛΑΚ και σε μια διανομή όπως το Ubuntu, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει κάποιο πρόβλημα που να μην μπορεί να περιγράψει σωστά και να μην μπορεί να βρει τη βοήθεια που θέλει γρήγορα και εύκολα, οπότε θα τα παρατήσει. Συνεπώς, η ύπαρξη της τριάδας μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα προς άλλες κοινότητες που τώρα ξεκινούν να αναπτύσσονται.

γ) Στο φόρουμ ίσως να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας άλλων κοινοτήτων, ιδίως αν σχετίζονται με το Ubuntu ή το Debian, π.χ. η κοινότητα εκπαιδευτικών του Ubuntu.

δ) Για το χτίσιμο μιας κοινότητας, το πιο σημαντικό συστατικό είναι το καλό κλίμα, το θετικό περιβάλλον, και κυρίως κάθε μέλος, έμπειρο ή άπειρο, να αισθάνεται ότι μπορεί ισότιμα να δραστηριοποιηθεί στην κοινότητα, να προσφέρει, και να συμμετάσχει στις αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει η ubuntu-gr να είναι τέτοια ανοιχτή κοινότητα και μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για άλλες κοινότητες που τώρα αναπτύσσονται.

Τι περιμένει από τις άλλες κοινότητες σαν βοήθεια;

α) Ο αριθμός των νέων-άπειρων μελών του Ubuntu-gr καθημερινά αυξάνει, με ρυθμό αύξησης πολύ μεγαλύτερο από το ρυθμό αύξησης των μελών που παρέχουν βοήθεια. Συνεπώς θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ενεργοποίηση έμπειρων χρηστών, έστω προερχόμενων από άλλες κοινότητες, στον κρίσιμο τομέα της παροχής προς νέους χρήστες υποστήριξης-βοήθειας σε τεχνικά προβλήματα.

β) Η κοινότητα Ubuntu-gr είναι σχετικά νέα και αποτελούμενη από συχνά νέους χρήστες με μικρή εμπειρία. Η συμμετοχή και η καλοπροαίρετη παροχή συμβουλών από έμπειρα μέλη άλλων κοινοτήτων είναι επίσης χρήσιμη.

γ) Η κοινότητα Ubuntu-gr δεν έχει νομική υπόσταση. Η παροχή «ομπρέλας» νομικής υπόστασης από άλλες κοινότητες όποτε απαιτείται είναι επίσης σημαντική.

Πως θα επικοινωνήσει με σας μια άλλη κοινότητα, στην περίπτωση που αναζητά συνεργασία;

α) Ανοίγοντας θέμα / συζήτηση στην κατηγορία Νέα – Ειδήσεις – Ανακοινώσεις του forum http://forum.ubuntu-gr.org.

β) Με email στην λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου http://wiki.ubuntu-gr.org/Wiki/MailingList.

γ) Για όλα τα μέσα επικοινωνίας με την κοινότητα υπάρχουν οδηγίες και links στο http://www.ubuntu-gr.org.

H κοινότητα Ubuntu-gr έχει πια πολιτική συνεργασιών με τις άλλες κοινότητες που έχει αναρτήσει στο forum της στην διεύθυνση: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=2600.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: