ΕΛ/ΛΑΚ, το παράδειγμα που ακολουθούν πολλοί

Πίσω στο 1998-99, όταν άρχισα να ασχολούμαι με το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, κατάλαβα από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν ο σπόρος που εάν φύτρωνε, θα άλλαζε τον κόσμο. Τότε βέβαια, οι εποχές ήταν περισσότερο ρομαντικές, και τα πράγματα περισσότερο ιδεαλιστικά. Όταν ένα πράγμα αρχίζει να διαδίδεται και σιγά-σιγά να γίνεται γνωστό παντού, περνάει από διάφορα στάδια εξέλιξης, και φυσικά χάνει την αίγλη και τον ρομαντισμό των αρχικών σταδίων, αλλά γίνεται κτήμα όλου του κόσμου, και επηρεάζει δραστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέπτονται και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Τελικά ο σπόρος φύτρωσε!

Η συνεργατική ανάπτυξη σε κοινότητες, η ελεύθερη χρήση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς, η ελεύθερη διάδοση, είναι κάτι που μπορεί να έχει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς, πέρα από τα στενά όρια του λογισμικού. Θα ήθελα να κάνω πάρα πολλά πράγματα, αλλά ο χρόνος είναι λίγος, τα πράγματα πάρα πολλά. Επίσης, η ενασχόληση με πολλά, δεν επιτρέπει την αφοσίωση που απαιτείται σε κάτι, για να επιτευχθεί κάτι σημαντικότερο από «πασαλείματα».

Διαβάζοντας το planet.hellug.gr, είδα την καταχώρηση του Πάρη Χρυσού για την Χάρτα για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την γνώση, χάρηκα που και άλλοι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα έχουν παρόμοιες απόψεις.

Ο «σπόρος» φυτεύται και αλλού. Νέοι ορίζοντες δημιουργίας και συνεργατικότητας, ανοίγονται μπροστά μας.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: