Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο

Στην Ελευθεροτυπία στο άρθρο, Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η δήλωση του γεν. διευθυντή του ΣΕΠΕ Γ. Σύρρου:
«Η αντίρρησή μας ξεκινά όταν φορείς, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έρχονται να υλοποιήσουν έργα για το Δημόσιο και να υποκαταστήσουν τον κλάδο»

Ο κ. Σύρρος και πολλοί υπεύθυνοι των εταιρειών, δεν έχουν καν ασχοληθεί με το τι προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και χρόνια, οι δημιουργοί ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Νομίζουν ότι προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τον κλάδο, μέσω ομάδων, και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ενώ εμείς προσπαθούμε να εμφανίσουμε επιτυχείς εφαρμογές ΕΛΛΑΚ, για να πείσουμε σχετικά με την ορθότητα των επιλογών μας.

Οι ερευνητικοί φορείς και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες δημιουργήθηκαν, γιατί, επί πολλά χρόνια υπάρχει ΑΡΝΗΣΗ από τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν κοινότητες ΕΛΛΑΚ, και να υιοθετήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο με τα συμβόλαια συντήρησης και υποστήριξης, που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό (Red Hat, IBM δύο τρανταχτά παραδείγματα).

Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχει μετάθεση ευθυνών και αντίδραση σε πολλούς τομείς. Εάν οι εταιρείες αποφασίσουν να υποστηρίξουν το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, όπως γίνεται στο εξωτερικό, θα δούν ότι μια χαρά έχουν την θέση τους στις εξελίξεις, και ο κλάδος δεν απειλείται. Όσο όμως μένουν «αγκυλωμένες», σε πεπαλαιωμένους τρόπους λειτουργίας, και αδυνατούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, μοιραία θα υποκατασταθούν. Αυτό όμως δεν είναι επιλογή των δημιουργών και υποστηρικτών του ΕΛΛΑΚ ούτε καν επιδιωκόμενο, αλλά αποτέλεσμα της ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΟΥΝ στην νέα πραγματικότητα που το ΕΛΛΑΚ θα έχει σημαντικό ρόλο.

Κύριε Σύρρο, εάν κάνατε τον κόπο να μιλήσετε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το ΕΛΛΑΚ, θα ανακαλύπτατε, ότι πάρα πολλοί, (μεταξύ αυτών και εγώ) μισούν να διαχειρίζονται χρήματα, καθώς έχουν τόσα πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν στην ζωή τους, που αγαπούν ιδιαίτερα. Πάρα πολλοί δημιουργοί θα ενδιαφέρονταν να κερδίζουν τα «προς το ζην», από την συνεργασία με μια εταιρεία που θα προωθεί και θα υποστηρίζει επαγγελματικά, το αγαπημένο τους έργο, και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Για να πετύχει αυτή η αλλαγή, όμως χρειάζεται να δούμε τα πράγματα από μιά διαφορετική οπτική γωνία. Τολμήστε!

Για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των αναγνωστών του ιστολογίου, αναρτώ και την απάντηση του Δρ. Αλέξη Ζάβρα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Κύριε διευθυντή,

Στο άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο «Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο» (Ε, 5/11/2009, σελ.43), παρατίθενται δηλώσεις του κ. Σύρρου, γεν. διευθυντή του ΣΕΠΕ, σχετικά με το διαδικτυακό τόπο του πρωθυπουργικού γραφείου (www.primeminister.gr). Ο κ. Σύρρος αναφέρει ότι «η προηγούμενη έκδοση κατέβηκε εν μια νυκτί και στη θέση της εμφανίστηκαν κάποιες σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από το φορέα ΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα).»

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή παρεξηγήσεων, η αναφερόμενη εταιρεία (ΕΕΛ/ΛΑΚ ή Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, με μέλη εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του δημοσίου, κι έχει ως κύριο αντικείμενο την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Η Εταιρεία δεν είχε καμμιά ανάμειξη στη δημιουργία του νέου ιστότοπου του γραφείου πρωθυπουργού. Απλά στη σελίδα του ιστότοπου αναφέρεται ότι οι κατασκευαστές της έχουν χρησιμοποιήσει ΕΛ/ΛΑΚ.

Τέλος, συμφωνώντας με τον κ. Σύρρο και ενισχύοντας την αντίρρησή του για την άποψη ότι «ανοικτό λογισμικό είναι μόνο το δωρεάν», θα πρέπει να επισημάνω ότι μεγάλο μέρος του έργου της Εταιρείας είναι ακριβώς
η πληροφόρηση του κοινού ότι η διάθεση ενός λογισμικού με άδεια ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει καμμία σχέση με το τυχόν κόστος απόκτησής του.

Ελπίζουμε ότι οι εταιρείες που εκπροσωπεί ο ΣΕΠΕ να έχουν καταλάβει ότι αυτές είναι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ και από το νέο είδος υπηρεσιών που θα έχουν την ευκαιρία να παρέχουν,
εφόσον βέβαια προσαρμοστούν, αποκτήσουν νέες δεξιότητες, επενδύσουν σε απόκτηση τεχνογνωσίας και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Δρ. Αλέξιος Ζάβρας
Μέλος Δ.Σ. ΕΕΛ/ΛΑΚ

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment στο “Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο”


  1. […] This post was mentioned on Twitter by Theodoros Karounos, rizitis. rizitis said: RT: @karounos: Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο – http://ub0.cc/hF/mL #opensource #greece […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: